ADRI VERHOEVEN
STEENBEELDEN
1/

In de bocht van de rivier.

Steenafzettingen in het Stadsmuseum in IJsselstein.

 

De rivier bracht stenen en steentjes mee. Op plaatsen waar de stroming minder was werden ze in de bedding achtergelaten. Tijdens een woelige tocht vanuit de bergen zijn ze van ruwe brokken veranderd in gave ronde steentjes. Neem je ze in de hand dan ontkom je niet aan een verwondering over hun compacte vorm en aaibare huid. Anders dan simpele brokstukken zijn het autonome wezentjes geworden. Wie heeft nooit eens zo\'n kleinood opgeraapt? Het een tijdje bestudeerd. De schat wellicht nog dagen in de broekzak gekoesterd.

In het stadsmuseum in IJsselstein zijn zulke stenen nu aangeland. De keien in het museum liggen aan de kant. Als je door de zalen loopt zijn links en rechts de stenen achtergebleven. Ze verbinden de zalen en de oude meesters met de hedendaagse kunstenaars. Een zeventiende-eeuws landschap hangt boven de keien. En een veld van steentjes ligt aan de voet van een tekening met weelderig groen.

De stenen zijn grijs, zwart of roodbruin, stenen die door hun kleur en structuur doen vermoeden dat ze familie van elkaar zijn. Maar naast elkaar geplaatst gaat ook hun eigenheid spreken. Dat verschillend zijn doet juist een andere herkomst vermoeden. Waar kwamen ze vandaan? Hoe was hun reis ? Alles zou je van ze willen weten.