Blote keien. Route langs de Zandmeren in Kerkdriel.
In recreatiegebied de Zandmeren, langs een struinroute, aan de oevers van de Maas, liggen zeven bijzondere groepen stenen. Deze steenformaties doen denken aan steenafzettingen door de natuur, de stenen liggen bij elkaar zoals stenen kunnen liggen. Ogenschijnlijk terloops maar als je beter kijkt wel met een idee. Het zijn kunstwerken. Kunstwerken van natuursteen en ze liggen in de natuur.
De strak gevormde en glanzend gepolijste stenen zijn mysterieus, het is alsof ze een verborgen innerlijk hebben. De stenen zoeken gezelschap bij elkaar, ze vormen een groep of een cluster. Twee gelijksoortige stenen die dicht bij elkaar liggen tonen intimiteit. Op een andere plaats moedert een grote ruwe kei over een gave geronde steen.
Hebben ze een verborgen innerlijk? Waarom zijn ze zo aaibaar? Waarom rapen wij mooie gladde steentjes op? Wat dreef de mensen in de oudheid om met enorme stenen te zeulen? Waarom schenken wij een mooie steen aan onze geliefde? Deze kunstwerken gaan opzoek naar het antwoord op die vragen.
De Zandmeren.
Na de winning van zand en grind in de jaren 60 van de vorige eeuw, ontstonden drie grote zandgaten die de naam Zandmeren kregen. De gemeente Kerkdriel besloot het gebied aan te kopen om er recreatie te ontwikkelen. In 1984 werd openlucht-recreatiegebied De Zandmeren officieel geopend. Ondertussen is er een haven, een scheepswerf en watersportwinkel. Er is ruime parkeergelegenheid, een strand, overnachtingsmogelijkheden en diverse horecagelegenheden. Recent is een landtong tussen de Maas en de Zandmeren ontsloten met een trekpontje. Op deze landtong tussen het groen staan de kunstwerken.
Kunstwerken van natuursteen.
Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde de zeven steenformaties langs het struinpad. Voor deze kunstenaar is de steen in het landschap al 40 jaar hét onderwerp. Verhoeven laat de stenen steen blijven. Hij beeldhouwt er geen mens-, dier- of abstracte figuren uit en zet ze niet op een sokkel. Hij laat zien hoe stenen zijn, zoals ze in de natuur worden aangetroffen. De kunstenaar doet niet meer dan hun eigenschappen versterken. Zo laat Verhoeven de steen ‘zelf’ aan het woord. Zijn stenen verhouden zich met elkaar en met hun omgeving. In een poging iets van hun geheimzinnige beslotenheid te ontsluiten lijkt hij het hart van de steen te hebben blootgelegd.
Fascinerende stenen
Kinderen rapen een mooi gerond steentje op en bewaren het. Mensen in de oudheid moeten al gefascineerd zijn geweest door die mysterieuze hompen materie. Geologen lezen de geschiedenis van de aarde in de stenen. De eerste stenen ontstonden bij het afkoelen van de gloeiende ster die de aarde ooit was. De wetenschap ontdekte dat ook een mens is opgebouwd uit de stoffen die je in een steen aantreft.
De kunstenaar zegt erover: “Als je dicht bij steen komt is het of je verbonden bent met het bestaan. In vergelijking met de leeftijd van de steen zijn wij mensen minder dan een eendagsvlieg. Dat maakt je nederig en doet je beseffen dat niet de mens het centrum van de wereld is.”
Praktische informatie.
Locatie: De Zandmeren, Kerkdriel.
De route is permanent en is bereikbaar via een trekpontje. Als je de Zandstraat helemaal uitrijdt kom je bij het trekpontje. Je kunt daar ook parkeren. Het hek naar het trekpontje is open vanaf 8.00 uur en sluit bij zonsondergang.
De landtong waarop de kunstwerken staan is 1,5 km lang. De hele rondwandeling om de Zandmeren is 4,5 km.
De beelden