ADRI VERHOEVEN
STEENBEELDEN

Steenbeelden.

Permanente route, Veluwe.

Steenformaties die het Veluwe landschap bevolken. Bij het zien zul je jezelf even afvragen of dit restanten van een heel recente ijstijd kunnen zijn. Beter kijkend zie je dat er toch een sturende hand moet zijn geweest. Op de groene Veluwe zijn de stenen in hun element. Ze bevolken een open veld, liggen onder een boom, vleien zich tegen elkaar of clusteren zich met hun soortgenoten. 

Deze zorgvuldig vormgegeven stenen zijn steen gebleven. De kunstwerken zijn samengesteld uit ruwe en gepolijste stenen. Stenen met een dikke verweerde, ondoordringbare huid en blootgelegde stenen die hun hart tonen. De vormen zijn eenvoudig, brut zoals ze in de natuur of de steengroeve zijn aangetroffen of gerond zoals een rivier ze vormt.

Als je een steen in ons weelderige landschap tegenkomt, valt op hoe anders hij is dan het gras, de bomen en de beestjes die om hem heen bewegen. In een verstilde houding blijft de steen eeuwig wachten en laat de wereld om hem heen zijn best doen.

Onze eigen biologie is niet zo veel anders dan van die groeiende en bloeiende organismen. Er zit maar weinig rust in ons. We hebben het steeds druk met een of ander doel. De lichaamshouding van de steen is onverstoorbaar. Hij ligt, staat, of leunt en heeft genoeg aan wat hij is.

Door dat anders zijn opent de steen onze ogen. Hij plaatst ons handelen in een ruimer perspectief en houdt  ons een spiegel voor. Bij het zien van de totaal immobiele steen worden we ons gewaar van de elektriciteit in ons. Dit brengt ons opnieuw in verbinding met de materie en energie waar we uit bestaan, het maakt ons weer van de natuur.

De route leidt van Ede naar Otterlo, waar de ingang van het Nationaal Park de Hoge Veluwe is. De route loopt langs knooppunten 65,64,63 naar 84. De afstand van begin punten tot knooppunt 84 is ongeveer 13 km. Je zult dus om de 1,5 km een kunstwerk aantreffen.  Als je de route vervolgd volgens de routekaart is de totale afstand 30 km.

 

Route kaart: